SKRUK til Moldejazz 2016!

by / mandag, 21 mars 2016 / Published in Nyhende
skrukmolde

SKRUK/VÅRSØG møter Sondre Bratland med «Hymner fra Vest»                                                                                                                     

SKRUK og Vårsøg, gav i 1978 ut albumet ”Av moll er du komen, til dur skal du bli”. Dette albumet var en samling av salmer og sanger til folketoner fra Møre og Romsdal, og som ble utgitt av Kirkelig Kulturverksted. Alle tonene ble arrangert for SKRUK og Vårsøg av Henning Sommerro, som var frontfigur og grunnlegger av gruppa, Vårsøg.

Da innspillingen kom ut i 1978, vakte den umiddelbart sterke reaksjoner, både i folkemusikk kretser og i enkelte kirkelige kretser. Begrunnelsen var den uvante besetningen; med et danseorkester sammen med et kor, og at der m.a. var El-piano involvert. Programet vart f. eks. nektet fremført både i Molde Domkirke og i Ålesund kirke.

I dag, i 2016 vil nok enkelte smile av dette, men i 1978 var det ramme alvor, og denne kombinasjonen ble sett på som en ”trussel” i flere miljøer.
I ettertid har flere uttrykt at ”Av moll er du komen, til dur skal du bli”, med sin – for den tid – nye måte å tilnærme seg folketonen og kirkemusikken på, har fungert som en plogspiss og en inspirajon for andre artister og arrangører, som etterhvert har kommet med sine ”nye” versjoner av gamle, gode melodier.

På Moldejazz 2016 blir det anledning til å oppleve gjenforeningen mellom disse to ensemblene, SKRUK og Vårsøg, og høre både sanger frå ”Av moll er du komen, til dur skal du bli”, og ny- arrangerte sanger fra Henning Sommerro`s hånd.

SKRUK og Vårsøg ser frem til denne gjenforeningen og ikke minst til å ha med vår alles kjære Sondre Bratland som gjest i programmet.

Les meir og kjøp billettar her: http://www.moldejazz.no/2016/SKRUK

TOP